Egyirányú Free-Busy hibrid Office 365 konfigurációban

Egy ügyfél keresett meg, hogy az eddig működő naptár foglaltság egyszer csak egyirányú lett. A felhős felhasználóknál látszik a naptár foglaltság, azonban ha a helyi felhasználók naptár foglaltságát szeretnék megnézni a felhős felhasználók, nem mutat semmit, "nincs információ" (no information).

Mivel a konfiguráció elég bonyolult is lehet, először a felhős OWA-val kezdtem, utóbb ez szerencsésnek bizonyult. Egy teszt felhasználó levelezésében az új naptáresemény fülön elindítottam az Ütemezési asszisztenst:

Ennek segítségével meg lehet nézni egyszerűen bárki foglaltságát. De nem ez érdekelt, hanem hogy miért nem működik. Az IE-ben F12-vel lehet előhozni a fejlesztői eszközöket és itt a hálózat "network" fülön láthatjuk, hogy az IE milyen kéréseket adott fel és mi volt a válasz. Megjegyzés: pl. Fiddler-el is lehetne nézni, de az IE első körben egyszerűbb.

Ha elindult az alsó részen a fejlesztői eszköz, akkor adjuk hozzá a helyi (on-prem) felhasználót a résztvevőkhöz. Itt megkapjuk, hogy "nincs információ", de erre is számítottunk.

Viszont azonban a hálózati forgalomban visszagörgetünk alulról és megkeressük a "GetUserAvailabilityInternal" lekérést és a jobb oldali részen a Body-ra váltunk láthatjuk a hibaüzenetet, egy kép többet mond mit száz szó:

A hibaüzenet:

Autodiscover failed for email address user@domain.hu with error Microsoft.Exchange.InfoWorker.Common.Availability.AutoDiscoverFailedException: The response from the Autodiscover service at 'https:\/\/autodiscover.domain.hu\/autodiscover\/autodiscover.svc\/WSSecurity' didn't return a valid value for user setting 'ExternalEwsUrl'

 

Tehát nem tudta lekérdezni a külső EWS címét. Furcsa. Megnézve a helyi Exchange szerveren az EWS külső címét PowerShell-el ezt kaptam:

Get-WebServicesVirtualDirectory |Select name, *url | fl

Name : EWS (Default Web Site)

InternalNLBBypassUrl :

InternalUrl : https://mail.domain.local/EWS/Exchange.asmx

ExternalUrl :

Igen jól látszik, hogy nem látszik. Semmi sincs beállítva külső External URL-nek. Persze mindenki tagadott, de valaki azért elállította…

A javítás innen már egyszerű, vissza kell állítani az eredeti állapotot:

Get-WebServicesVirtualDirectory | Set-WebServicesVirtualDirectory -ExternalUrl https://mail.domain.hu/EWS/Exchange.asmx

Az IIS újraindítása után (iisreset) máris látszanak a foglaltság adatok: