Office 365 Otthoni prémium verzió

A napokban jelent meg az Office 365 Otthoni prémium. Erről sok helyen lehet olvasni:

http://www.hwsw.hu/hirek/49727/microsoft-office-2013-365-otthoni-premium...
http://www.sg.hu/cikkek/94995/havi_3_ezer_forint_az_uj_office
http://www.wikitech.hu/laptop/2013/01/30/megjelent-az-office-2013/

Ami talán nem egyértelmű, ennek az Office-nak nincs köze az eddigi Office 365 szolgáltatásokhoz. Bár tartalmaz felhős Skydrive tárhelyet és Skype perceket és havidíjasan fizethető elő, mégsem az eddig ismert szolgáltatás. Inkább hagyományos Office kliens modern telepítő technológiával. Az Office 365 eddig a SZERVER szolgáltatásokat jelentette: Exchange, Sharepoint, Lync.
Az eddigi Office 365 szolgáltatás tehát nagyon más volt eddig. Szerintem nem túl szerencsés ez a névválasztás az új Office-nak, de valamiért ez a döntés született.

Az új Office 365 verzió később, Február 27.-én fog megjelenni.

A fenti cikkek hozzászólásaiban találtam félreértéseket az új Office havidíjas változattal kapcsolatban, ezeket segítek tisztázni:

  • Felhasználói szempontból ez egy ugyanolyan Office, mint az eddigiek, a gépen fut és onnan használható. Nem kell újratanulni.
  • Bár ugyan ad felhős tárhelyet és ezáltal egyszerűbb több gépen dolgozni, de ugyanúgy lehet a helyi gépre menteni, mint eddig. Ennek használata csak plusz lehetőség. 
  • Az Office 365 Otthoni prémium változat nem hagyományos telepítőt használ, nem kell letölteni a 600Mb-os telepítő csomagot. Egy újfajta streaming megoldást használ, ami az APP-V alkalmazás virtualizációra épül. Saját sandbox-ban fut, így pl. nem a rendszer regisztrációs adatbázisát használja, hanem egy virtualizáltat. Csak azok a komponensek kerülnek letöltésre, amelyeket a felhasználó használ. Így lehetséges például, hogy egy idegen gépen átmenetileg használjuk és kilépés után nyomtalanul eltűnik. Frissítéskor csak azok a komponensek frissülnek, amelyek változtak és mindezt automatikusan.
  • Működik egyébként internet kapcsolat nélkül is, persze a frissítések és az új komponensek letöltése ilyenkor nem lehetséges.