Lync hívás átadás

Ismét egy Lync cikk, ígérem nem csak Lyncről lesz szó, de a BPOS jól működik. BPOS-nál nehezebb ilyesmibe belefutni, maximum az ügyfélszolgálattal kell küzdeni, ha IMAP-t szeretne az ember fia, de ez majd egy másik blogposzt lesz.

Lync-et szeretnénk már kizárólag használni midenféle telefonálásra a cégben. Egyrészt kényelmesebb beírni pl. a keresőbe egy ügyfél nevét és már rögtön hívni is, másrészt így bárhol ahol van internet kapcsolat működik, mintha az irodában lennénk...
Ennek egy akadálya volt eddig, nem tudtunk Lync-el hívást átadni - communicatorral működött - , emiatt meg kellett tartanunk a voip telefonokat, ami még helyet is foglal az asztalon. Belenéztem a konfigurációba, de első ránézésre nem találtam meg a hiba okát, idő meg az év végi hajtás miatt nem igazán maradt.

Így néz ki az infrastruktúra ebből a szempontból:

Lync Asterisk Refer

A probléma az, ha a PSTN ( ISDN telefonvonal ) felől jön egy hívás, akkor az egyik Lync kliens nem tudja átadni a másiknak a hívást.

Először a logok bogarászásával kezdtem Lync oldalon, de nem sok eredményre vezetett, egyszerűen túl részletes a log, másrészt a SIP logban csak információként jelenik meg a probléma. ( Csak utólag, amikor tudtam mit nézzek találtam meg )
Ezután megpróbáltam összerakni a scenáriókat, hogy mikor nem megy. Ebből az jött ki, ha az Asterisk is benne van a buliban, akkor nem működik a kliensek közti hívás átadás.
Az Asterisk felületén nem volt semmi olyan hibaüzenet hívás átadáskor, ami előrébb vitt volna.
Elővettem a Wireshark-t és elkezdtem nézni mi történik:

A Lync Mediation szervertől jön a kérés:
REFER sip:412@192.168.1.16;transport=TCP SIP/2.0
FROM: <sip:8410@192.168.1.22>;epid=395FFF507A;tag=e58e617337
TO: <sip:412@192.168.1.16>;tag=as3b03031d

A válasz az Asterisktől:
SIP/2.0 202 Accepted
SIP/2.0 481 Call leg/transaction does not exist

Nincs meg a lába azt mondja. Nahát :) Utánanéztem a SIP doksiban, a REFER úgy működik, hogy nem a PBX ( telefonközpont ) kezeli le a hívásátirányítást közvetlenül. Az a kliens, aki át akarja irányítani a hívást megkéri a a proxy-t, hogy szóljon a másik kliensnek, hívja fel azt a számot, ahova a hívást áttettük. Ennek az az előnye a hagyományos hívás átadáshoz képest, hogy egyrészt a hívott azt látja hívóként, akit átadtak, másrészt nem kell keresztül mennie mindig a sip proxy-n a hívásnak.
Igen ám, de ehhez a sip proxynak - jelen esetben az Asterisk - tudnia kell beszélnie mindkét klienssel közvetlenül. Most kivel beszélget? A Lync Mediation Szerverrel a másik kliensről nem is tud! Tehát ezt a lábat hiányolta!

Ezután már könnyen megtaláltam a Lync doksiban, a trönk konfigurációnál van egy  "Enable refer support" néven a  Lync Control Panel/Voice Routing/Trunk Configuration alatt van egy jelölőnégyzet. Innen kiszedve a pipát már ment is. ( Ha sietős indítsátok újra a Mediation szolgátatást )
Ilyenkor már normál INVITE-okat küld a Lync és végre működik az átirányítás.

Összegezve: Ha nem certifikált PSTN gateway-t használtok Lync-hez és nem megy a hívásátadás, ki kell kapcsolni az Enable refer support opciót a Trunk Configuration -nál.

Hozzászólások

bliherbal

Now i'm presently focusing on a great assignment and I have been exploring your blog site for a couple of hours. Thank you for your the idea proved valuable for me. obat herbal sinusitis alami I probable appreciating each of it. is truly an incredible and decent impart. I must much obliged. Great employment! You all an incredible website, and possess some extraordinary substance. obat herbal trigliserida tinggi I have been very encouraged to locate this website. I desired to thanks with this special study. I certainly savored each and every the idea and I've you bookmarked to look at fresh things you write. obat herbal jantung koroner

diherbal

Wonderful issues altogether, you simply won a new reader. What may you suggest in regards to your post that you simply made a few days ago? Any sure? obat herbal leukimia Thank you for every other informative website. Where else could I am getting that type of information written in such a perfect means? obat herbal kanker usus I've a project that I am simply now working on, and I have been at the glance out for such information. obat herbal kista tanpa operasi

Köszi a tippet, pár hete már

Köszi a tippet, pár hete már nyitva volt 1 ticket nálam ezügyben, és pont ez volt a hiba. Szomorú h. certified Dialogic gw 2010 devemberi Lync fw-el csinálta...